Herkenbaar beeld en unieke stijl: de grote voordelen van je eigen visuele bibliotheek

Visualiseer dit: één set tekeningen, precies op maat voor jou en je werk, oneindig vaak gebruiken. Dat is de essentie van een persoonlijke visuele bibliotheek. Maar waarom is zo'n verzameling tekeningen zo handig?

Tijd besparen én herkenbaar blijven

Maak vooral tekeningen die de belangrijkste aspecten van je verhaal, je dienstverlening, aanpak of voordelen benadrukken. En gebruik deze tekeningen keer op keer, en op verschillende plaatsen. Of het nu gaat om je website, LinkedIn-posts, documenten, rapporten, presentaties of trainingssessies, je kunt deze tekeningen steeds opnieuw inzetten.

Het grote voordeel? Je hoeft niet steeds opnieuw na te denken over wat je wil uitdrukken. Dat bedenk je één keer, je tekent ze uit, en slaat ze op. Zo blijf je consistent in je boodschap en uitstraling, en bespaar je kostbare tijd.

Unieke en opvallende beeldcommunicatie

In jouw persoonlijke visuele bibliotheek kun je je eigen draai aan elke tekening geven. Jouw unieke invalshoek, jouw kleurenpalet, jouw beeldtaal. Of je nu een proces modelleert of klantproblemen uitbeeldt, tekeningen die vanuit jouzelf komen, maken indruk en versterken je boodschap.


Hoe pak je dat aan?

💭 Kies jouw specifieke onderwerpen, thema's en daarmee jouw beeldtaal. Misschien heb jij het in het bijzonder over veiligheid op de werkvloer, of productiviteit, of leiderschapstrainingen. Je gebruikt dan andere soorten symbolen, iconen en tekeningen dan iemand anders. Combineer deze tot unieke beelden die jouw expertise en invalshoek laten zien en benadrukken.

🏔️ Ook met metaforen kun je spelen. Neem jij jouw klanten mee ‘op reis’? Of overwin je obstakels? Leg je een weg met ze af? Breng je ze op ongekende hoogten? Bij dit soort metaforen kun je ook een beeld gebruiken dat jouw bedoeling ondersteunt.

🌈 Gebruik jouw kleuren, en durf daarmee op te vallen. Ik hoor vaak dat ‘mijn’ geel en roze nogal opvallen, en dat is fijn. Mijn LinkedIn posts zijn op den duur herkenbaar geworden, en bij mensen die ze niet kennen vallen ze op tussen andere kleurcombinaties. Maak een sterk palet: bijvoorbeeld met een achtergrondkleur, een neutrale kleur en een accentkleur. In deze blog lees je meer over hoe je kleur in je beeld gebruikt.

🟡 Speel met lijnen en vlakken. Durf een andere soort lijn te gebruiken (bijvoorbeeld van een kalligrafiepen of een brushpen). Of laat de lijnen deels of helemaal weg, en gebruik vooral kleurvlakken. Je uitstraling wordt meteen heel anders dan bij anderen.

Varieer met visuele elementen. Bijvoorbeeld de achtergrondkleur, de kleur van je lijnen, de vlakverdeling, rechte of juist organische vormen. Experimenteer en vind je eigen uitstraling daarin.

Combineer deze onderdelen en je krijgt een heel eigen 'gezicht'.

Extra waardevol: een visuele bibliotheek met je team bouwen

Nog een voordeel: als je je visuele bibliotheek met je team maakt. Werk samen aan beelden die precies weergeven wat je bedoelt. Tijdens mijn trainingen zakelijk tekenen laat ik deelnemers oefenen met het snel visualiseren van concepten uit hun eigen praktijk. Stel, je werkt in een team kwaliteitsadviseurs en ik vraag om het begrip 'kwaliteit' te tekenen... Ongetwijfeld ontstaan er verschillende tekeningen voor 'kwaliteit'. Als je dan met elkaar verheldert wat ieder met zijn of haar tekening bedoelt, kom je tot meer begrip en - als dat nodig is - tot meer eensgezindheid.

Een visuele bibliotheek is zo veel meer dan een oefening in beter zakelijk tekenen: het is een handige tool voor opvallend herkenbare beeldcommunicatie. Het helpt je niet alleen om snel je punt te maken, maar je ontwikkelt ook een unieke en herkenbare stijl. Wil je er mee beginnen en je weet niet hoe? Download de gratis TekenToolkit.