We begrijpen pas iets als we het voor ons zien.

Soms doen we dan in ons hoofd - en dan lopen we allemaal met een ander beeld een zaal uit - en soms krijgen we een sterk beeld aangereikt dat ons helpt om iets te begrijpen, te overzien en te onthouden.

Dat beeld: dat kunnen we makkelijk zelf maken. Met de simpelste tekeningen ooit. En ze werken.

Marjolein van Braam Morris

Hi, ik ben Marjolein van Braam Morris...

... en ik ben StiftShift begonnen omdat ik een missie heb.

Ik gun het je dat je de stift net zo makkelijk hanteert om te tekenen als om te schrijven. Niet om 'kunst' te maken (dat mag wel, natuurlijk!), maar omdat het een tool is die je helpt. Je kunt je idee verhelderen, je (eigen)wijsheid aanboren, je planning maken, een verhaal goed overbrengen, en dat allemaal met behulp van een stift en de meest simpele manier van schetsen.

Ik geloof namelijk dat we allemaal een grote schat in ons dragen. Of je het nou je missie, een briljant idee of oplossing, een verhaal of (eigen)wijsheid noemt: die schat is er, en het hoort net zo goed bij jou als je persoonlijkheid en je talenten. De wereld wordt er beter van. 

We kunnen er soms niet bij, bij die schat. Bijvoorbeeld omdat ons hoofd in de weg zit, of omdat we het wel 'voelen' maar niet concreet of helder krijgen. En dat is jammer, vind ik. Want een stift kan je helpen om daar wél bij te komen. Schrijvend, schetsend (of schetsschrijvend, zoals ik dat ook noem. Anderen noemen het 'zakelijk tekenen'. Whatever rocks your boat.).

En daarom wil ik simpel schetsen nét zo normaal maken als schrijven. Zodat je de shift met de stift kunt maken, voor jezelf en in je werk.

Daarvoor moeten méér mensen ervaren dat ze met simpele, sterke en betekenisvolle 'schetsen' sneller en makkelijker tot de kern komen dan met veel woorden.
Alleen dan ga je de kracht van visueel werken benutten. Om te verhelderen, iets te verbeelden of te vertellen.

Waarom? Omdat we met tekenen onszelf en anderen sneller begrijpen, effectiever kunnen samenwerken en makkelijker informatie kunnen onthouden. En nee, dat hoeft niet met mooie, realistische tekeningen.

Liever niet zelfs. 

Want simpele tekeningen helpen om onze aandacht er bij te houden, te zien wat we bedoelen en die informatie met behulp van dat beeld op te slaan.

Wat ik doe?

Ik teken. Dat doe ik mijn hele leven lang al in m'n hoofd (want na de middelbare school besloot ik dat mijn tekeningen niet goed genoeg waren), maar sinds 2013 voor mijn werk. Toen pakte ik de stift weer op en hervond ik het plezier in tekenen.

Járenlang was ik vooral met woorden bezig. Als communicatieadviseur. Tot ik ontdekte hoe sterk simpele beelden werken, en hoe die je helpen om een boodschap te verhelderen en over te brengen. En dat ik die beelden zelf kan maken!

Sterk. Simpel. En memorabel. Wat je ziet, onthoud je beter...

Dat leer ik anderen, sinds 2013. Ik heb sindsdien professionals, teams en organisaties op een visuele manier tot de kern helpen komen. En ik leer je graag in praktische en inspirerende workshops en online cursussen om die stift zelf op te pakken en zichtbaar te maken wat er in je leeft en wat je bedoelt. 

De shift met de stift. Daar ben je hier voor aan het goede adres.