Vijf inspiratiebronnen voor simpele zakelijke tekeningen als je niet weet wat en hoe te tekenen
‘Ik weet niet wat ik moet tekenen'. 'Ik vind natekenen stom, want ik moet het wel zélf kunnen bedenken’. Of ‘ik vind het heel lastig om abstracte zaken te vertalen naar simpel beeld’. Zomaar wat struggles die ooit met me gedeeld zijn. Van mensen die de eerste stapjes in zakelijk tekenen zetten, of die een workshop hebben gevolgd en nu vastlopen. Ik snap je. Daarom in deze blog 5 inspiratiebronnen die je helpen om te oefenen met tekenen, ook en vooral als je geen inspiratie hebt of vastloopt in het bedenken van beeld.
Eerst een woordje vooraf: als je al lange tijd niet echt getekend hebt, dan heb je een ‘roestige hand’ en een perfectionistisch brein dat je in de weg zit. Omdat je denkt aan perfecte plaatjes die je niet in een paar lijnen weet te tekenen. Of omdat je geen beeld kunt bedenken bij dat ene abstracte concept in jouw werk. Of omdat je denkt dat je plaatjes er heel herkenbaar en realistisch uit moeten zien, en dat helemaal niet lukt.
Maar.
Perfecte plaatjes zijn boooooring. Als je een perfect beeld wil: gebruik een foto. Maar wil je een plaatje dat iemands brein ‘aan’ zet: maak dan simpele, luie tekeningen die de essentie van iets weergeven. Zonder al te veel details, want dat leidt alleen maar af en maakt het moeilijker om iets snel te tekenen. Laat je dan inspireren door simpele iconen, in plaats van complexe plaatjes.
Tip 1: Vind inspiratie op een website als bijvoorbeeld thenounproject.com. Vol met simpele iconen op allerlei gebieden, in verschillende stijlen. Alle details en gepriegel is al weg, dus inspiratie opdoen voor simpele tekeningen zonder opsmuk: je vindt ze daar. Zoek op voor jou relevante woorden (wel in het Engels) en teken na wat je aanspreekt.
Tip 2: Pinterest! Voordeel: als je plaatjes vindt die je aanspreken, schotelt het algoritme van Pinterest je vanzelf een collectie aanverwante pins voor. Maak een verborgen bord en pin allerlei simpele tekeningen die je aanspreken. Heb je een keer geen inspiratie om te oefenen met tekenen? Open je bord, pak vel en papier, en teken na, op jouw manier.
Als je associatievermogen (nog) niet zo lekker op dreef is, dan kun je door heel veel afkijken je visuele vermogen boosten. Zie het als een brainstorm: het ene idee leidt tot het andere, en het volgende, en het volgende… Met tekenen werkt het net zo. Je moet er wel even in investeren: afkijken, nieuwe ideeën laten opborrelen, en vooral heel veel tekenen!
Tip 3: Hou een schetsboek(je) en een stift bij de hand, en teken alles na wat je aanspreekt of opvalt aan simpel beeld: op social media, op straat, in een winkel, op een menukaart van een restaurant, in een museum… you name it. Voed je visuele vermogen! En maak vooral veel plezier er mee.
Tip 4: Google! Maak gebruik van de zoekopdracht, en klik op ‘Afbeeldingen’. Beter nog, zet achter je zoekwoord ‘icoon’ of ‘lijntekening’, dan krijg je al versimpelde plaatjes voorgeschoteld. En krijg je niet zoveel relevante beelden als je in het Nederlands zoekt? Zoek dan op de Engelse term, je krijgt geheid meer resultaten. Pik er iets uit wat je aanspreekt, en natekenen maar!
Tip 5: Gebruik symbolenboekjes of kaartenspellen met allerlei simpel getekend beeld om je op gang te helpen. Bladeren, selecteren, natekenen. Bijvoorbeeld My icon library van Buro Brand, het Betekenboek, of een van de Bikablo uitgaven. Of je pakt de StiftShift Symbolenset en gaat met de bijbehorende oefeningen aan de slag!
Belangrijkste: ga het doen! Minder twijfelen en uitstellen, en vaker stift op papier zetten. Met vijf minuten per dag kom je al een heel eind. Want hoe meer je het doet, hoe makkelijker je beeld kunt bedenken én tekenen. Je krijgt het letterlijk in de vingers. En mocht dat niet zo zijn: ik help je graag op weg. Bijvoorbeeld met de online cursus ‘Starten met SchetsSchrijven - de basis van zakelijk tekenen’ of een praktische 1-op-1 sessie. En wil je toch niet zelf tekenen? Laat mij dan je bibliotheek voor je tekenen.