Van saai naar spannend: handige visuele tools voor je sessie

Hoe zou het zijn als tijdens jouw sessie de mensen met energie, enthousiasme en plezier deelnemen? En ze na de sessie er véél meer van onthouden, waardoor ze wél tot actie overgaan? Tijd om een paar eenvoudige visuele tools te gebruiken, die weinig tijd en energie kosten, maar die je sessie een stuk spannender maken. Ook voor je training, meeting en presentatie trouwens. Enne: tekentalent heb je er niet voor nodig.

Wij mensen zijn nieuwsgierige wezens. Alleen, we worden niet zo nieuwsgierig van PowerPoint presentaties vol bullets, of lange verhalen die we niet goed kunnen volgen. We worden wél geprikkeld als we benieuwd blijven naar ‘het volgende’ in een verhaal, als er een bepaalde spanning in zit.

Onze nieuwsgierigheid wordt niet alleen door de inhoud van zo’n verhaal geprikkeld, maar ook door de vorm die je kiest. Ons brein wil niet teveel hoeven na te denken, maar wel bezig gehouden worden. En simpele tekentools zijn daar geweldig bij. Daar blijven we naar kijken, omdat we benieuwd zijn naar wat er gaat komen.

Deze drie simpele visuele tools kun je morgen al gebruiken in je sessie.

Tool 1. Gebruik een visual template

Een visual template die je in je sessie ophangt en waar je input van deelnemers op verzamelt is enorm krachtig. Zie het als een framework dat laat zien wat de bedoeling is, en houvast biedt voor wat er komen gaat. Je verzamelt er informatie van de sessie op, en dat maakt dat mensen het kunnen volgen en zich betrokken voelen. Het is toch fijn als je jouw input gehonoreerd ziet?


Zo’n visual template kan bijvoorbeeld de vorm hebben van een mindmap, een tijdlijn, een procesdiagram of zelfs een paar lege vakken met een klein pictogram en een korte tekst. Op dit Pinterest bord zie je een kleine selectie als voorbeeld.

Teken of print van tevoren je template op een groot vel papier en hang het op in het zicht. Gaandeweg je sessie kun je daar de input op verzamelen, en na afloop kun je zelfs een foto maken en aan de deelnemers sturen, zodat ze nog weten waar jullie het met elkaar over gehad hebben. En: ook goed te gebruiken in je 1-op-1 gesprekken!

Tool 2. De potloodtruc

Wie zegt dat je alles wat je vertelt in een PowerPoint moet plempen? Een flipover is een handige tool om mensen bij de les te houden, en als je daar stap voor stap je verhaal op schrijft en visualiseert, dan blijf de aandacht gaan naar wat je vertelt.

Niet iedereen is even handig in leesbaar schrijven op een flipover, of kan makkelijk iets tekenen terwijl je op de vingers wordt gekeken. En dat hoeft ook niet, met deze truc.


Gebruik een potlood (niet te zacht, want die maakt donkerder lijnen) om heel lichtjes op je flipovervel alvast te schrijven en te tekenen wat je gedurende je verhaal wil benadrukken. Tijdens je sessie hoef je dan niet meer na te denken over wat en waar je schrijft, en ziet je vel er netjes en overzichtelijk uit.

De crux zit ‘m in de voorbereiding: wat wil je precies vertellen, welke woorden (niet te lang, gebruik steekwoorden!) je wil opschrijven en in welke volgorde je dat wil doen. Maak van tevoren een schets, en als je tevreden bent over de indeling schrijf je lichtjes in potlood op je grote vel wat je later met stift wil overtrekken.

Ook handig om te combineren met een tekening die je vooraf maakt, bijvoorbeeld van een model dat je wil aanvullen (ijsberg, anyone?).

Omdat je de deelnemers stap voor stap de inhoud voorschotelt, volgen en onthouden ze veel beter wat je vertelt.

Tool 3. Transparante sticky notes

Is de potloodtruc teveel gedoe? Of heb je sessies (bijvoorbeeld workshops of trainingen) die je keer op keer opnieuw volgens een bepaald stramien doet? Dan zijn transparante sticky notes een uitkomst, want die kun je makkelijk hergebruiken. De sticky notes die ik gebruik zijn statisch, dus die kan ik ook nog eens makkelijk verplaatsen én laten de afbeeldingen onder de sticky note zien. (zien hoe dat werkt? Check dan deze video)

Schrijf en teken de hoofdpunten van je verhaal op die sticky notes, houd ze bij de hand, en terwijl je je verhaal doet, plaats je die sticky notes op een flipovervel, whiteboard of brown paper. Omdat ze transparant zijn, zijn ze ook slim te gebruiken in combinatie met een template of andere tekening. Superhandig!

Wil je weten hoe je templates voor jouw sessie kunt ontwerpen en gebruiken? Of handiger worden in tekenen en schrijven op een flipover? In een 1-op-1 sessie help ik je snel aan precies die kennis en skills die jij nodig hebt!