Waarom je visual altijd woorden nodig heeft (en simpele tekeningen helpen om je woorden écht te onthouden)

Als beelden meer zeggen dan 1000 woorden, dan zou ik genoeg hebben aan één plaatje, en dan zou deze tekentip klaar zijn:


Hoe vaker je iets hoort, hoe ‘waarder’ het wordt. Daarom lijkt de vaak gehoorde uitspraak ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ zo waar. Maar zo werkt het niet he…

Niet alle beelden zijn veelzeggend. Of brengen preciés over wat jij bedoelt.

Als je dit beeld ziet, zonder context en zonder toelichting, dan gaat je fantasie er mee aan de haal. Het kan van alles zijn, want jij geeft er zelf invulling aan. Of juist niet, want soms boeit het je niet genoeg om er nog maar één seconde aan te verspillen.

Maar stel dat er informatie bij staat. Of dat je dit beeld in een specifieke situatie tegenkomt. Dan interpreteer je dat beeld al anders. De context helpt daarbij. Maar zelfs dan, als die context niet eenduidig en helder is, dan is er ruimte voor interpretatie…

Je visual heeft altijd woorden nodig om begrepen te worden. En een simpel beeld zorgt dat je woorden worden opgeslagen.

Als je wil dat jouw visuele verhaal blijft hangen, heb je dus context nodig.

En die context bied je met… (tromgeroffel) woorden. En niet zomaar wat woorden. Daar mag je best wat tijd aan besteden, om de juiste woorden te vinden.

Drie manieren om dat te doen:

Leef je in in mijn belevingswereld, mijn vraag, mijn probleem zodat ik iets aan jouw punt heb. Hoe sluit jouw verhaal op mijn behoefte aan? Hoe merk ik dat jij mij écht snapt?

Maak het me makkelijk om te begrijpen en te onthouden wat jij bedoelt. Maak het kort en krachtig. Schrijf actief. Met heldere zinnen. Met woorden die ik begrijp, zonder vakjargon of fluff-woorden.

Vertel me duidelijk en ondubbelzinnig wat je te zeggen hebt. Wees eerlijk en recht voor z’n raap. Dat maakt dat ik je eerder geloof en vertrouw. 

Nu denk je misschien ‘als woorden zo belangrijk zijn...

waarom zou ik dan een visual gebruiken’?

Goede vraag. Omdat het verrassender en inspirerender is, maar vooral omdat het breinvriendelijk is.

Ons brein slaat informatie makkelijker op in plaatjes. Vertel je me je verhaal en laat je er een (simpele, overzichtelijke en betekenisvolle!) visual bij zien? Dan is de kans groter dat ik het begrijp en onthoud. Als ik het plaatje nog eens zie, dan weet ik waarschijnlijk nog heel goed wat jouw verhaal was.

Dat is waarom je visual altijd woorden nodig heeft (en simpele tekeningen helpen om je woorden écht te onthouden). In deze tekentip lees je nog eens hoe je een betekenisvolle simpele visual maakt.