Hoe maak je de zakelijke tekeningen die jouw verhaal helder overbrengen
4 min. leestijd

Hoe maak je de zakelijke tekeningen die jouw verhaal helder overbrengen

Als er één ding handig is om je punt duidelijk te maken, is het gebruiken van simpele schetsen. Daarom wil ik graag dat je eenvoudige tekeningen gebruikt als je je verhaal naar buiten brengt. Maak je niet druk of je de juiste stift gebruikt, of dat jouw tekening de wereld in vuur en vlam zet. Wát je tekent is belangrijker dan hoe ‘mooi het is’.

Jouw simpele tekening hoeft alleen maar een boodschap duidelijk over te brengen, zodat andere mensen begrijpen wat je bedoelt én het onthouden. Klinkt simpel - en dat is het ook. Als je maar focust op de inhoud van je boodschap, en niet verzandt in ‘iconitis’ (het tekenen van een symbool bij ieder ‘belangrijk’ woord).

Waarom werken simpele tekeningen zo goed?

Simpele tekeningen zijn geweldig omdat we ze sneller ‘lezen’ en begrijpen dan een lange lap tekst.

Ze kunnen complexe ideeën op een eenvoudige manier overbrengen - maar dan moet je ze wel betekenisvol maken!

Vergeet de algemene symbolen die niet zoveel zeggen over wat jíj bedoelt. Daar gaat zakelijk tekenen en visueel vertellen niet over. Focus op de inhoud, de context, en maak díe tekening die jouw punt extreem helder maakt.

Wát je tekent, maakt uit

Ik ga je een voorbeeld geven. Stel dat ik een idee heb en ik wil dat idee vertellen met een tekening.

Negenennegentig van de honderd mensen tekent bij het woord idee een lampenbolletje, en dat is niet per se verkeerd. Het is alleen wel heel generiek, want het zegt helemaal niks over de context of de inhoud van mijn idee.


Een lampenbolletje bij mijn idee tekenen? Dat is té nietszeggend.

Met het beeld van een lampenbolletje ga jij niet onthouden wat ik bedoel met mijn idee.

Het wordt anders als ik op zoek ga naar een plaatje wat de essentie weergeeft van mijn idee.

Stel bijvoorbeeld dat mijn idee is dat ik mensen wil leren hoe woord en simpel beeld samenwerken om een boodschap helder over te brengen. Dan ga ik iets heel anders tekenen dan een lampenbolletje. Dan ga ik iets tekenen wat weergeeft wat de inhoud van mijn idee is. En daarmee maak ik dus een veel betekenisvollere tekening dan alleen maar een plaatje bij een woord.

Lastig? Ja, als je nog weinig ervaring hebt met tekenen, of als je nu vooral bezig bent met het ‘leren tekenen’. Dan zijn simpele symbolen heel handig om mee te oefenen, om je visueel vocabulaire te vergroten. Je denkt nu misschien nog niet na over wat de kern is van je verhaal, om dát te gaan tekenen (en vanaf nú wel! ;-))

Dat kun je wel oefenen.

Stap voor stap betekenisvol beeld maken

Laten we dat doen met de context van mijn ‘idee’.

Als ik voor ieder betekenisvol stukje van mijn idee een symbool zou tekenen, dan zou ik misschien de termen ‘woord’, ‘simpel beeld’, ‘samenwerken’, ‘boodschap’ en ‘helder overbrengen’ gaan uittekenen.


Maar als ik mijn idee wil overbrengen, dan is het handiger om een samengesteld beeld - een rijk symbool - te gebruiken dat de nadruk legt op wat ik bedoel met mijn idee. Ik kijk dan naar wat ik er écht mee wil zeggen.

Wil ik heel helder overbrengen waarom dat zo goed werkt, woord en beeld samen? Dan zou mijn betekenisvol beeld er zo kunnen uitzien.


Ik leg dan de nadruk op het effect van het gebruiken van beeld en woord: dat de ander begrijpt wat je bedoelt.

Of zo - als ik nadruk wil leggen op het samenwerken van woord en beeld.


Je ziet: ik maak bijna geen gebruik van de simpele beelden die ik heb gemaakt bij de verschillende woorden. Ik focus op iets anders: datgene wat ik bedoel te zéggen.

Daarom is er dus niet een ‘one-size-fits-all’ tekening. En dat is maar goed ook… Want joúw beeld: dát is wat je wilt dat mensen onthouden!

Kun je dan niet (meer) met goed fatsoen een lampenbolletje tekenen?

Zeker wel! In situaties waarin je niet focust op een specifieke betekenis. Dan kan een lampenbolletje tekenen heel handig zijn. Bijvoorbeeld als icoon bij de agenda van je vergadering. Of op de flipover die je gebruikt bij een brainstorm. Of als beeld bij de ideeënbus van je organisatie (bestaat die nog?).


En in andere gevallen: maak het zo betekenisvol mogelijk!

Maak je punt duidelijk: gebruik simpele betekenisvolle tekeningen

Wil je meer impact hebben met jouw simpele beeld? Maak dan betekenisvolle tekeningen.

Focus op de inhoud, dat wat je écht wilt zeggen. En druk dat uit met een samengesteld - rijk - symbool. 

Ga op zoek naar wat jíj over wilt brengen, en maak daar een simpel beeld bij dat precies dát visueel benadrukt.

Dat kun je leren, bijvoorbeeld in de online training ‘Starten met SchetsSchrijven’. Je kunt er binnen 5 minuten mee beginnen.