Drie redenen waarom simpele schetsen je gesprekken verbeteren
3 min. leestijd

Drie redenen waarom simpele schetsen je gesprekken verbeteren

We beschouwen gesprekken in ons werk als iets serieus. We maken aantekeningen, en we tekenen zelden. Want: niet ‘professioneel genoeg’. Toch denk ik dat het veel effectiever is als je tekent. En dat hoeft er helemaal niet uit te zien als een kunstwerk - liever niet zelfs! 

In deze blog geef ik je drie redenen waarom je met simpele schetsen veel betere gesprekken kunt voeren, en wat je kunt doen om dat in jouw gesprekken in te zetten. Zonder tekentalent!

Papier is je vriend - en is neutraal

Als je een vel papier tussen jou en je gesprekspartner legt, dan gebeurt er iets onverwachts. Het gesprek loopt soepeler. En waarom? Papier is neutraal terrein. En je hoeft elkaar niet de hele tijd aan te kijken, wat in sommige gesprekken nogal afleidt en zelfs intimiderend kan zijn.


Ooit een gesprek gevoerd waarin je werd gevraagd hoe je denkt jezelf te gaan ontwikkelen in het komende jaar? Als je dan tegenover elkaar zit en je moet je verhaal doen, dan voelt dat best confronterend. Terwijl het heel neutraal kan voelen als je een vel papier hebt waar je een vak in hebt geschetst met de titel ‘het komende jaar wil ik…’ en je schrijft in steekwoorden op wat je van je gesprekspartner hoort. Nog beter: je gesprekspartner kan aanvullen, bijsturen, en zien wat jij van het gesprek meeneemt!


Tip: Je hoeft niet alles mee te tekenen, of ter plekke op een blanco vel papier te starten. Gebruik een eenvoudig template met de belangrijkste punten die je wil bespreken, en teken er invulvakken bij die je tijdens het gesprek met elkaar invult. 

Simpel schetsen is makkelijker dan notuleren - en zo maak je het jezelf extra makkelijk

Als je aantekeningen schrijft kun je nooit zo snel schrijven als dat de ander spreekt. En dat heeft flinke nadelen. Je mist dan soms hele zinnen van het gesprek, of het gesprek stokt omdat je alles probeert mee te typen of te schrijven. De verbinding die zo nodig is om een fijn gesprek te voeren is dan ver te zoeken…

Als je inzet op alleen het schrijven van kernwoorden of korte quotes, eventueel aangevuld met een simpele schets of icoon, en je doet dat op een papier dat je samen kunt bekijken, dan heb je verbinding én laat je zien dat je de ander écht hoort. 


Tip: bedenk van tevoren waar je gesprek over gaat, en oefen alvast met een paar simpele iconen die de belangrijkste onderwerpen of thema’s kunnen illustreren. Bijvoorbeeld voordelen en nadelen, risico’s, doel, afspraken, ‘nog uitzoeken’. En oefen jezelf in minder, maar wel beter schrijven. Gebruik bijvoorbeeld blokletters, die zijn beter leesbaar.

Beelden doen onze hersenen opletten - en dat maakt je gesprek super effectief

Ons brein is één grote patroonzoekende en nieuwsgierige machine. Als we iemand iets zien tekenen, dan blijven we er naar kijken tot we begrijpen wat de ander verbeeldt. En daar kun je gebruik van maken! Als je simpel tekent en eenvoudige tekeningen maakt, blijft je gesprekspartner opletten. En als je oplet, ben je meer betrokken bij wat er ontstaat op het papier. Het resultaat kun je dan samen overzien en dat maakt dat je gesprek effectief is. Zonder dat je na afloop nog uitgebreide notulen hoeft te maken!


Tip: als je een invultemplate gebruikt, kan je gesprekspartner overzien wat aan bod gaat komen en waar je bent in dat proces. Dat geeft houvast en structuur!

Op deze simpele manier kun je veel betere gesprekken voeren, zonder dat je goed moet kunnen tekenen. Schetsen in je gesprek is een geweldige manier om mensen te betrekken en je gesprek beter te laten verlopen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om betere gesprekken te voeren, je kunt eenvoudig een paar visuele tools inzetten om in je gesprek sneller tot de kern te komen en elkaar beter te begrijpen.