Jouw werk is ingewikkeld, en soms zit je zo diep in je eigen materie dat je meer niet goed ziet hoe je je punt op een simpele manier kunt overbrengen. De ‘Curse of Knowledge’... En dat in een werkwereld vol lange vergaderingen, complexe discussies, en stapels rapporten ramvol informatie en zonder kernachtige samenvatting.
En tegelijk: wij mensen zijn superslim, maar tegelijk enorm beperkt. In ons kortetermijngeheugen kunnen we maar slechts een paar punten vasthouden. Ja, óók degenen die luisteren naar jouw presentatie. Dus hoe zorg je er voor dat die complexe materie begrepen en onthouden wordt? Juist: door het met simpel beeld uit te leggen.
Waarom visuele communicatie werkt...
Ons brein houdt van beelden. Sterker nog, we verwerken plaatjes tot 60.000 keer sneller dan tekst. Een betekenisvolle afbeelding of rake diagram maakt in één oogopslag duidelijk wat je in tien zinnen probeert uit te leggen.
Waarom? Omdat beelden laten zíen waar het om gaat, ze maken verbanden zichtbaar en vertalen complexe concepten naar iets dat we begrijpen. Zoals bij een routekaart: in onbekend terrein is het zonder zo’n kaart lastig navigeren, maar met een eenvoudig schema zie je direct hoe je van A naar B komt.
Bovendien zorgen beelden voor herkenning, emotie en betrokkenheid. Een goed gekozen metafoor maakt dat je verhaal te volgen is. En dat zorgt ervoor dat mensen je boodschap onthouden.
...en waarom woorden niet altijd genoeg zijn
Vaak schieten woorden tekort. De oplossing is dan dat we nóg meer woorden er tegenaan gooien. Maar een lange uitleg zonder context kan verwarrend zijn, en maakt het moeilijk om de aandacht er bij te houden.
En: abstracte concepten zijn te vaag en multi-interpretabel, en mensen haken er op af. In een veelheid aan woorden missen we de verbanden. En weet je nog, over ons beperkte kortetermijngeheugen?
Eenvoudige tekeningen helpen hierbij. Een simpele pijl laat een richting zien, een cirkel maakt iets afgebakend, en een goed gekozen icoon roept herkenning op. Met beeld maak je complexe ideeën overzichtelijk en toegankelijk, zonder omwegen.
Praktische tips om tekeningen effectief in te zetten
Wil jij aan de slag om jouw ingewikkelde verhaal glashelder over te brengen met simpele tekeningen? Hier heb je een paar tips:
✅ Weet wat je écht wil zeggen – Om iets simpel uit te tekenen, moet je weten wat belangrijk is in je verhaal, en hoe je dat op een samenhangende manier kunt laten zien. In deze blogpost lees je hoe je daar mee aan de slag kunt
✅ Hou het simpel – Denk niet aan 'mooi', maar aan 'betekenisvol'. Ons brein houdt van simpel, weet je nog? Pijlen, cirkels, eenvoudige poppetjes: ze zijn vaak al genoeg.
✅ Denk in structuren – Een mindmap, een tijdlijn of een stappenplan helpt om informatie logisch te ordenen. Je publiek ziet dan veel beter wat de samenhang is in je verhaal.
✅ Combineer beeld en kernwoorden – Een kleine simpele tekening met een paar sleutelwoorden blijft beter hangen. Want beeld heeft context nodig.
Heb je een complex idee dat je wilt uitleggen? Pak een stift en papier en begin met tekenen. Experimenteer, en ontdek wat deze manier van vertellen je kan brengen. Want hoe sneller mensen je punt begrijpen, hoe sneller je samen vooruit komt. En als je er niet uitkomt, dan help ik je graag.