De kracht van samen tekenen: waarom het wél werkt (ook als je niet kunt tekenen)
2 min. leestijd

De kracht van samen tekenen: waarom het wél werkt (ook als je niet kunt tekenen)

"Nee, ik kan écht niet tekenen hoor. Vroeger op school lachten anderen mijn tekening al uit..."

Bijna elke visuele sessie is er iemand die zo sputtert. Beetje achterover leunen, alvast een voorbehoud maken over wat je gaat tekenen. Alsof je zonder kunstopleiding geen streep op papier mag zetten. Maar weet je wat? Dat is juist wél de bedoeling.

Strategisch tekenen (zo noem ik zakelijk tekenen) gaat niet over kunst. Het gaat niet over 'mooi'. Het gaat over zichtbaar maken. Over betekenis. Over helderheid. Het gaat over dat moment waarop de ander zegt: “oh, dus dát bedoel jij met ‘samenwerken’.”

En juist daarom werkt het: omdat je geen perfect plaatje nodig hebt om elkaar beter te begrijpen. Maar een imperfect plaatje dat je zelf kunt schetsen, met een paar strepen op papier.

tekening waarin twee poppetjes samen tekenen

Dat is de kracht van snel en simpel tekenen. Je ziet wat je daarvoor niet zag. En je begrijpt elkaar daardoor beter en sneller. Dit is hoe het werkt.

De essentie in beeld brengt helderheid

Zakelijk tekenen met je team is een manier van denken. Als je tekent om iets duidelijk over te brengen, moet je keuzes maken. Wat is belangrijk, wat laat ik weg? Wat is de simpelste manier om dit weer te geven?

Je tekent wat de kern ergens van is, en dat doe je op een 'luie' manier: alleen wat nodig is. Met zo min mogelijk details. Eventueel met een metafoor – je weet wel, want voor een woord als 'idee' teken je ook een lampenbolletje...

Helderheid is waar jij en je collega's naar snakken – zeker als het gaat over lekker abstracte zaken als een visie, strategie of jaarplan. En als je helder maakt wat je bedoelt, met zo’n luie tekening, kun je sneller bepalen wat je er met elkaar van vindt.

Het mooie van tekenen is dat iedere collega anders naar een onderwerp kijkt. Juist dat maakt het tekenen krachtig. Neem nou jullie strategie. Jij tekent een berg, je collega een weg met bochten, en een ander weer een lijn met 3 vertakkingen naar 3 verschillende doelen. Je kijkt naar hetzelfde vraagstuk – maar ieder met een eigen perspectief. Dáár ontstaat het gesprek. En dan kun je met elkaar kijken wat nou écht de bedoeling is. Leg dat vast in een tekening, en iedereen weet weer waar het om gaat.

Stift in de hand = iedereen een stem

Je kent vast ook wel die sessies waar één of twee collega's het hoogste woord hebben. En anderen zich niet zo makkelijk uitspreken, omdat ze wat meer verwerkingstijd nodig hebben. Of gewoonweg minder mondig zijn.

Tekenen nivelleert. Iedereen krijgt tekentijd, ieder krijgt de kans om duidelijk te maken hoe je er over denkt. Beeld is directer. Waar woorden verhullen, verharden of wegleiden, maakt een simpele tekening meteen iets duidelijk. Met veel minder woorden. Zodat ook die stille Willie zijn geweldige inzichten deelt.

Dit is hoe het voelt in ons team” zei iemand eens, en liet een vlot zien waar iedereen aan een ander touw trok. Gelach. Herkenning. En daarna: een open gesprek.

Dat is de kracht van samen tekenen. Niet de tekening zelf, maar wat die losmaakt, en wat je daarna daarmee doet.


Just do it

Je hoeft niet mooi te tekenen. Begin met een poppetje, een pijltje, een symbool. Gebruik ter inspiratie de Symbolenset, bijvoorbeeld. Zet samen iets op papier. Laat het ongemak maar even knagen – het is zo weer weg.

Want het moment dat je ervaart wat een simpele tekening oproept? Dat moment is goud. Voor jou én je collega’s.

PS. Heb je er graag praktische hulp bij? Plan hier een korte kennismaking in, dan kijken we samen wat je verder helpt.