Overlopend hoofd? Zo kun je in 3 stappen je hoofd legen met stift en papier
2 min. leestijd

Overlopend hoofd? Zo kun je in 3 stappen je hoofd legen met stift en papier

Voelt de binnenkant van je hoofd soms aan als een drukke verjaardag waar allemaal mensen met elkaar staan te praten? Heel gezellig, maar luid, druk en het enige wat je hoort zijn onsamenhangende flarden van gesprekken. Je gedachten tollen nog een poosje door, terwijl je je afvraagt hoe je weer overzicht en helderheid krijgt…

Als jouw hoofd zo aanvoelt, en je graag wat orde in die chaos wilt scheppen scheppen, lees dan verder. Ik laat je zien hoe je dat in 3 stappen kunt doen. En het enige wat je nodig hebt, is een stift (of twee), een vel papier, en wat ongestoorde tijd. Tijd voor een mindsketch!


Stap 1: Pak een vel papier en een stift (of twee) en wees even onbereikbaar

Maak een plek vrij op je bureau en leg er een (groot) vel blanco papier neer, in de breedte. Zoek een paar fijne pennen, en een paar gekleurde viltstiften als je die hebt.

Doe de deur dicht en hang een bordje ‘niet storen’ op de deur. Zet je telefoon op stil en zorg dat je even niet afgeleid wordt. Vijf minuten is al genoeg (en iedereen heeft wel 5 minuten, toch?).

Stap 2: Start je breindump

Schrijf in het midden van het vel je belangrijkste vraag of thema op. Als je in het midden begint, dan kun je alle kanten op ‘waaieren’ en dat is een stuk effectiever dan alles onder elkaar opschrijven.

Maak je niet druk of het wel ‘het juiste’ is, wat je opschrijft in het midden: vertrouw er op dat wat het ook is, dat het goed is.

Schrijf en teken daarna alles op wat er in je opkomt, maakt niet uit wát het is. Noteer al je gedachten en ideeën op het papier, doe het snel en zonder te censureren. Maak je vooral niet druk of het wel ‘klopt’ en of het wel op de juiste plaats staat. Je bent alleen bezig met een download, je hoeft er nog niets mee.

Ga net zo lang door tot er niets meer in je opkomt. Dat kan al na een paar minuten zijn - en soms duurt het langer. Stap er nu even van weg. Een beetje afstand doet wonderen. Maak een kop koffie of thee, staar even uit het raam. En keer dan terug naar je volle vel.


Stap 3: Puntjes op de i

Pak nu de kleuren er bij. Kijk wat er op het papier staat, met een brede blik. Verbind zaken die met elkaar verband houden, met pijlen of lijnen. Kleur bij elkaar horende onderwerpen of thema's in, omcirkel ze, bijvoorbeeld. Vul aan waar je nog iets te binnen schiet. Doe dat net zo lang als je nodig vindt. Teken icoontjes of andere elementen die je helpen zien wat belangrijk is.

Je hebt nu een ‘natuurlijk overzicht’ van je gedachten en plannen. Zo kun je het grote geheel zien en je gedachten (of je verhaal, idee of project) op een meer gestructureerde manier aanpakken. Je hoofd is leeg en kan weer doen waar het voor bedoeld is - en dat is niet het onthouden van allerlei losse flarden. Je kunt zién wat er allemaal in je leeft en dat maakt het makkelijker om keuzes te maken, actie te ondernemen en dingen te schrappen.

Als je op deze manier in een paar minuten met pen en papier je gedachten uitschetst, geniet je snel van een helder hoofd!

Wil je dit doen om je verhaal visueel te verhelderen en zo extreem helder je punt te maken? Doe dan de online cursus 'Verhelder je punt visueel'.