Makkelijk schetsen in je gesprek - 9 tips voor een effectief visueel gesprek
3 min. leestijd

Makkelijk schetsen in je gesprek - 9 tips voor een effectief visueel gesprek

Hoe weet je dat je een goed gesprek hebt gevoerd? Dat je kennismaking verbindend was, je verkoopgesprek effectief, je evaluatiesessie inspirerend?

Dat merk je vaak aan het gevoel dat je er aan overhoudt: het gevoel hebben dat je écht begrepen wordt. Dat iemand écht naar je heeft geluisterd. Dat je beide helder voor ogen hebt wat je hebt besproken. En dat je met meer energie uit het gesprek gaat dan toen je er aan begon.⁠

Hoe vaak heb je zo’n gesprek? En hoe zou het zijn als jouw gesprekken dat fijne, positieve effect heeft op jou én je gesprekspartner?

Meer begrip en verbinding als je meeschetst

Wij mensen willen niets liever dan gezien en begrepen worden. Als dat gebeurt, is dat magisch. Als dat niet het geval is, voelen we ons afgesneden, knorrig en onbegrepen. Terwijl het makkelijk kán, de ander zich begrepen en gehoord doen voelen.

Hoe bereik je dat? Door het letterlijk te laten zién. Meteen, ter plekke. Zodat - als je elkaar tóch niet goed denkt te begrijpen - je kunt bijsturen.

En hoe doe je dat dan? Door op een simpele manier de kern te schetsen: wat je hebt begrepen uit wat de ander zegt. En dat is makkelijker dan dat je zou denken.


Negen tips voor een effectief en visueel gesprek (zonder tekentalent)

Hieronder vind je negen tips die je helpen om een effectief en visueel gesprek te voeren, zonder dat je daarvoor talent hoeft te hebben om te tekenen.

Tip 1. Je hoeft niet álles te tekenen

Bij het maken van notulen schrijf je óók niet álles op, maar maak je een bondige samenvatting die de belangrijkste punten uitlicht. Bij met meeschetsen in je gesprek doe je dat ook. Je tekent niet álles. Liever niet zelfs. Je tekent wat het belangrijkste is. En daarvoor moet je goed kunnen luisteren…

Tip 2. Je hoeft niet ‘goed’ te kunnen tekenen

Een passende en simpele tekening werkt beter dan een ‘mooie’ tekening. Iets wat simpel is kan je brein snel verwerken en is makkelijk op te slaan en te overzien. Iets wat heel gedetailleerd is kost veel tijd om te schetsen én is niet per sé duidelijker. Focus op iets ‘simpel’ tekenen met zo min mogelijk lijnen, en niet of het voor de ander herkenbaar is of ‘mooi’ wordt gevonden.

Tip 3. Je mag schrijven ;-)

Als je schets niet helemaal herkenbaar is, gebruik je gewoon woorden om te ‘labelen’ wat je met je tekening bedoelt. En woorden gebruiken mag sowieso! Gebruik er alleen niet teveel van, en kies wat belangrijk is.

Tip 4. Oefen wat simpele tekeningen vooraf

Bij ieder gesprek wat je hebt, kun je meestal aardig inschatten wat er aan bod komt. Neem nou bijvoorbeeld een evaluatiegesprek. Welke punten ga je langs? Waarschijnlijk kijk je terug, sta je stil bij wat er heel goed ging, en wil je bespreken welke punten je in de toekomst anders wil gaan aanpakken.

Oefen dan vooraf een paar simpele tekeningen/iconen die ‘terugblik’, ‘vieren’ en ‘toekomst’ voor jou uitbeelden. Als je dat een paar keer oefent, dan kun je die vaak ter plekke heel makkelijk al tekenen.

Tip 5. Gebruik een visueel sjabloon

Als je dat spannend vindt, om ter plekke meteen te tekenen, kun je er ook voor kiezen om dat vooraf te doen. Ook handig als je een gesprek volgens een bepaalde structuur wilt laten verlopen, of bepaalde onderwerpen écht aan bod wil laten komen.

Je ontwerpt dan vooraf een visueel sjabloon, dat je ter plaatse met elkaar invult. Dan is je gesprek tóch overzichtelijk en visueel, en hoef je alleen met kernwoorden op te schrijven wat je bespreekt.

Tip 6. Check of het ‘klopt’

Het voordeel van ter plaatse meteen mee te tekenen en te schrijven is dat je het direct kunt checken bij de ander. Laat zien dat je tekent en leg het (grote) vel papier tussen jullie in. Laat de ander meekijken zodat ie bij kan sturen als ie het anders bedoelt dan jij begrijpt. Je voert het gesprek immers sámen.

Tip 7. Geef de ander (ook) de stift

Samen een gesprek kan ook betekenen dat je allebei tekent. Geef je gesprekspartner ook een stift, laat haar aanvullen. Je krijgt er een rijker gesprek door, en de ander voelt zich serieus genomen.

Tip 8. Het is geen kunstwerk, maar een werkdocument

Kom los van het idee dat als je tekent, dat het resultaat mooi dient te zijn. Beschouw dat wat je (samen) op papier zet als een procesdocument, als een fysieke ruimte waar je samen iets op bouwt. Daarna zou je er nog van alles mee kunnen doen. Ophangen aan je muur of in een kunstgalerie is niet het doel (maar mag wel, natuurlijk).

Tip 9. Sta stil bij het effect dat het meeschetsen heeft

Geloof mij niet op mijn bruine ogen, maar reflecteer zélf op hoe het gesprek ging en hoe je uit elkaar gaat. Is er meer energie, meer vertrouwen, meer helderheid? Of niet?

En wees niet verbaasd als je gesprekken door het meeschetsen (véél) korter duren. Dat is een mooi bijproduct, dat je zo snel tot de kern kunt komen. Probeer het vooral zélf uit, en merk op na afloop hoe je je voelt!