Weten wat je moet doen met een heldere (en visuele) planning
1 min. leestijd

Weten wat je moet doen met een heldere (en visuele) planning

Drie weken vrij was ik geweest… en ik had weer zin om te gaan werken. Ik ging zitten aan mijn bureau, vol frisse moed. En toen… gebeurde er niks. Ik schoof onrustig in mijn stoel. Ordende de papieren die op de hoek van mijn bureau lagen. Probeerde te bedenken waar ik mee zou beginnen.

Ik had gedacht om na deze vakantie mijn mouwen flink op te stropen en aan de slag te gaan met al die ideeën van de afgelopen maanden (en dat waren er nogal veel… 🙃).

Ik was alleen iets heel belangrijks vergeten.

Ik had het niet ‘gepland’. Ik had geen concreet beeld, geen houvast. Al mijn ideeën en nieuwe projecten leefden vooral in mijn hoofd, en waren niet ‘in de tijd’ gezet.

Ja, ik had lijstjes gemaakt. Ja, ik had sommige plannen al visueel uitgewerkt. En ja, in mijn agenda staan een paar sessies en workshops die ik bedacht had. Maar ik werkte voor de vakantie vooral lekker met ‘to-do lists’. Dat streept fijn af, maar zijn toch vooral de urgente (en vaak niet zo belangrijke) klusjes.

Ik bekeek de to-do list van vlak voor de vakantie, en toen besefte ik het. Ik had geen idee waar ik de komende maanden concreet aan wilde werken. Wat ik in 2022 wilde neerzetten. Hoe ik me wil voelen, wat belangrijk is.

En ik wist weer waar ik mee moest beginnen. Bij het begin. Bij het verhelderen van wat belangrijk is, en dat vervolgens te verbeelden.

Ik bracht eerst in kaart wat belangrijk voor me is, en hoe ik me wilde voelen. Ik toetste mijn ideeën er aan, bekeek de projecten en workshops die ik had bedacht, en ik tekende het uit voor mezelf. In een plan(ning).

Wat wil ik doen, en wanneer kan/wil ik dit doen. Heel inzichtvol, kan ik je vertellen. Want zo kon ik in één oogopslag overzien hoe ik mijn komende maanden wil gaan doorbrengen, wat daar voor nodig is en hoe het zich tot elkaar verhoudt.

En ja, ik heb dingen geschrapt. Want niet alles past, als je het zo voor je ziet...

Het fijne hieraan: zodra ik twijfel waar te beginnen, pak ik mijn plan(ning) er bij. Zodra ik weer een nieuw idee krijg, check ik of het ‘past’ - in tijd en energie en ‘belangrijkheid’. De afgelopen weken lag ik dan ook weer ‘op koers’. Een heerlijk gevoel. En dat allemaal omdat ik mijn plan(ning) in beeld had.

Wil je je plannen voor de komende tijd (maand, kwartaal, jaar) verhelderen en uittekenen - zelfs zonder tekentalent? In november neem ik je stap voor stap mee in hoe je dit voor jezelf/je werk kunt doen, in de online workshop 'Je plan(ning) helder in beeld'