Hoe ontwikkel ik een eigen tekenstijl?
15 juli 2022 
1 min. leestijd

Hoe ontwikkel ik een eigen tekenstijl?

Deze vraag kreeg ik laatst: 'Leren we bij jou allemaal dezelfde tekeningen maken? En tekenen we allemaal straks op dezelfde manier? Dat is nogal saai en voorspelbaar...'

Ik vond het een grappige vraag, en nam deze korte video op om die vraag - als je die ook hebt - te beantwoorden. Plus: een korte tekenoefening waarmee je een begin kunt maken om je 'eigen stijl' te ontdekken.

Ik snap waar de vraag vandaan komt.

Je ziet vaak eenzelfde soort zakelijke tekeningen op social media en websites. Veel dezelfde poppetjes, dezelfde symbolen, en dan ook nog eens op eenzelfde manier getekend.

Kijk, het is net als met schrijven. We hebben allemaal op een vergelijkbare manier leren lezen en schrijven: letters, woorden, zinnen. En toch, ook al is onze basis hetzelfde, we schrijven niet allemaal op dezelfde manier een stuk tekst. We kiezen andere woorden, andere formulering, een andere schrijfstijl. Onze onderwerpen en kijk op die onderwerpen verschillen van elkaar. 

Met tekenen is dat niet anders. 

Als je leert om zakelijk te tekenen, dan leer je eerst hoe je makkelijk eenvoudige tekeningen maakt. Met een paar basisvormen. Je zou kunnen denken dat iedereen dan op eenzelfde manier gaat tekenen. Maar dat gebeurt alleen als precies dezelfde dingen doet en blijft doen als degene van wie je het leert . En als je écht kijkt, dan zie je wel dat er verschillen zijn. We kiezen andere soorten lijnen, andere kleuren, we tekenen in andere verhoudingen... En als we veel oefenen, dan ont-wikkelen we ook een heel eigen stijl. Die hoeft niet per se radicaal anders te zijn dan die van alle anderen.

Je kunt eigen accenten leggen en spelen met vormen, lijnen, materiaal en onderwerpen. En zo kom je stap voor stap uiteindelijk op een tekenstijl die uniek en onderscheidend voor JOU is.

Doe de oefening uit de video maar eens. Speel met soorten stiften, grootte, lijnen, kleuren... En start zo bewust met je eigen tekenstijl.

PS. Als je 'bij mij' leert tekenen: ik leer je om tekeningen te maken die precies weergeven wat jij bedoelt - en niet om alleen maar standaard symbooltjes en poppetjes te tekenen. Plus: ik geef je tips om je eigen beeldtaal te ontwikkelen, zodat je een herkenbare en eigen stijl krijgt. Bijvoorbeeld als je mijn online programma 'Helder je punt maken - Starten met SchetsSchrijven'.


Over de schrijver
Marjolein schrijft (en tekent) over hoe simpel schetsen je helpt helder te denken en je boodschap duidelijk over te brengen.
Zwartkop
Door

Zwartkop

op 25 Aug 2022

Marjolein er verschijnen onder jouw filmpje twee ondertitelingsbalken. Een Nederlands en synchroon met wat je zegt. En een in het Engels. Die is druk met allah, Inca en meer onderwerpen waar je het niet over hebt. Was dat ook de bedoeling?

Marjolein van Braam Morris
Door

Marjolein van Braam Morris

op 25 Aug 2022

Dank voor je bericht, dat is niet de bedoeling, want dat is de geautomatiseerde ondertiteling die alleen Engels 'verstaat' en daarom er rare dingen van maakt. Ik ga kijken hoe ik dat kan uitzetten!

Reactie plaatsen