Hoe je makkelijk tijd en ruimte maakt om te oefenen met tekenen
3 min. leestijd

Hoe je makkelijk tijd en ruimte maakt om te oefenen met tekenen

Ik vroeg het laatst aan deelnemers van Starten met SchetsSchrijven. Hoe het ging met het tekenen, met het oefenen. En ik kreeg het antwoord dat ik zo vaak krijg als ik deze vraag stel… ‘Ik heb er niet echt tijd voor.’ Of ‘Het lukt me maar niet om er aan te gaan zitten’. ‘Ik had er tijd voor ingepland, maar ik heb het zo druk deze week’…’ik weet niet zo goed waar te beginnen’.

Ik herken het maar al te goed. Ik kocht namelijk (weer!) een online tekencursus, deze afgelopen vakantie. Omdat de illustrator zo inspirerend vertelde over verschillende manieren om te oefenen in je schetsboek. Omdat het er allemaal zo aantrekkelijk uitzag. Omdat ik er tekenzin van kreeg. En ik bekeek de filmpjes. Vond het geweldig om te zien, hoe hij aan de slag ging. Maar zelf hield ik mijn schetsboek dicht, en pakte ik niet de stiften op die ik mee had genomen.

Leuk, zo’n online cursus, maar zonder actie, zonder dingen uit te proberen is het ‘weggegooid geld’.

Hoe inspirerend ook, van het alleen kijken van de filmpjes raakte mijn eigen schetsboek niet gevuld. Terwijl mijn hoofd wel bruisde van de ideeën, kwam er niks tastbaars uit mijn handen.

Tot ik besefte (duh!) dat ik na het filmpje niet meteen hoefde door te kijken. Ik kon het uitzetten. Mijn schetsboek openen en wat uitproberen. Vijf, tien minuten. Meer was het niet. En dat werkte!

Als jij een van de mensen bent die graag met tekenen aan de slag wilt, en deze antwoorden uit jouw mond zouden kunnen komen, dan lees je hieronder 3 tips om makkelijk te beginnen en tijd te vinden om te oefenen en te spelen met tekenen. En ja, je moet er wel mee aan de slag. Van het lezen alleen ga je geen tijd vinden en ruimte maken ;-)

Tip 1. Verlaag de drempel

Hoe kun je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken om te starten? Wat zit er nu in de weg? Denk daar even over na en luister naar je antwoord. Liggen je tekenspullen uit het zicht in een la? Leg ze dan in het zicht, op de hoek van je bureau, op de eettafel, naast je stoel, in je tas. Zodat je er zonder moeite bij kunt.

Wil je niet tekenen als anderen in de buurt zijn? Wat zijn dan de momenten waarop je alleen bent, of is er een plek waar je kort afgeschermd van de rest kunt gaan oefenen?

Heb je te veel tekenspullen en kom je niet in beweging omdat je niet kunt kiezen? Pak één vel papier, en kies één stift (blind, als het moet). En spreek met jezelf af dat je alleen díe gaat gebruiken de komende week.

Tip 2. Begin met vijf minuten - zet een timer

We dénken dat we ongestoorde, lange tijd nodig hebben en er écht voor moeten gaan zitten… Maar als dat niet haalbaar is, dan tellen al die minuten die je wél tekent net zo hard mee. Daag jezelf uit, zet een timer voor 5 minuten. Pak een vel papier of je schetsboek en start. Als de timer afgaat mag je stoppen - maar je mag ook doorgaan, als je er net lekker in zit. En je zult versteld staan over wat je in een paar minuten kunt máken.

Tip 3. Weet wat je wilt tekenen: waar wil je mee oefenen?

Oké, je hebt het makkelijk gemaakt om te starten, je hebt een timer gezet en… . Je weet niet zo goed waar je mee gaat oefenen. Geen inspiratie… Wat moet je nou tekenen? Voor dit soort momenten maak ik een ‘promptlijst’. Een geschreven lijstje van de dingen waar ik mee wil experimenteren, of die ik nog te tekenen heb.

Een paar suggesties:

  • je visuele bibliotheek uitbouwen (schrijf 10 woorden/begrippen op die je vaak in je werk gebruikt, zodat je die kunt gaan verbeelden)
  • varieer op de tekeningen uit het vorige punt, maak verschillende versies. Of gebruik verschillende stiften
  • oefenen met figuren - teken 10 soorten poppetjes. Varieer met de vormen: van het hoofd, de romp, de ledematen. Speel met attributen, met haar, met houding
  • teken na wat er vóór je ligt - zo oefen je je oog-hand coördinatie. En dat maakt tekenen een stuk leuker en makkelijker
  • klieder met kleur - hoe kun je kleur veelzeggend gebruiken? Hoe kun je op verschillende manieren inkleuren? Teken een vel vol symbolen (extra tekenmeters!) en kleur ze daarna op verschillende manieren in
  • tekeningen voor die ene presentatie. Of je pitch. Of dat rapport over je project. Maak een lijstje van wat je daarvoor moet tekenen. En neem dat als uitgangspunt om mee te oefenen.

Leg je lijstje bij je tekenspullen. De volgende keer hoe je alleen dit te pakken. Stiften en papier of schetsboek. En een timer te zetten. En zie: makkelijk(er) tijd en ruimte om er mee aan de slag te gaan. Met kleine stapjes.