Je jaar visueel evalueren

Evalueren kan een stuk leuker. Inspirerender. Effectiever. En visueler ;-).

Waarom is dat handiger, als het visueler is?

Omdat je je hersens dan in een andere stand zet dan als je alles onder elkaar schrijft in één grote brij tekst... Want dan kun je het één niet meer van het andere onderscheiden, als alles onder elkaar staat geschreven.

En omdat je als resultaat een fijn overzicht hebt van je conclusies. Je brein houdt daarvan. Overzicht. In één oogopslag.

Omdat je in deze periode - want: eind van het jaar hè -  misschien ook wel de tijd wilt nemen om stil te staan, en terug én vooruit te blikken, heb ik hieronder een makkelijke evaluatietemplate voor je klaargezet. Het enige wat je hoeft te doen, is wat tijd voor jezelf uit te trekken, een lekkere kop koffie, thee of wat anders voor jezelf te schenken en wat stiften en blanco papier er bij te pakken.


Deze ‘invultemplate’ helpt je om op een ándere manier stil te staan bij je jaar. Print ‘m uit (download hier de PDF), of teken ‘m over - op jouw manier, dus als je de volgorde aan wilt passen, of andere vragen of thema's wilt toevoegen: doen!

Kijk eerst naar ieder onderwerp op het template, en kies er één om mee te starten. Misschien wil je eerst terugblikken, en daarna pas vooruit kijken. Misschien wil je het invullen op verschillende momenten of dagen doen, en kies je iedere keer wat op dát moment je aandacht trekt. Alles is goed.

Ga voor iedere vraag er even goed voor zitten. Schrijf en/of teken over ieder onderwerp tussen de 5 en 10 minuten lang, aan één stuk door. En doe dat op een blanco vel, zodat je niet beperkt wordt door de lijntjes…

Lees dan terug wat op het papier staat, en haal er uit wat je over wil brengen op jouw overzicht, jouw visuele jaarevaluatie. Als je alle thema's heb doorlopen, geschreven en overgezet, heb je een helder beeld van je jaarevaluatie. Eentje die je letterlijk 'in het zicht' kan houden. En zo bewust en geïnspireerd het nieuwe jaar in kan…