Hoe teken je iets snel en (zeer) simpel
2 min. leestijd

Hoe teken je iets snel en (zeer) simpel

Strakke, sterke tekeningen zien er bedrieglijk simpel uit, zeker voor degenen onder ons die járenlang niet getekend hebben… Hoe pak je het aan als je iets snel en heel simpel wilt tekenen? Als je geen idee hebt hoe je iets met een paar lijnen op papier krijgt?

Ik heb een paar tips voor je hoe je simpele zakelijke tekeningen maakt - maar je zult ze wel zelf moeten uitvoeren… Ofwel, als je niet die stift op papier zet en aan de slag gaat, dan komt er geen simpele tekening uit. Pak lekker papier en stift, en gun jezelf 5 minuten om te oefenen. Ik wacht wel even 🙂.

Allereerst: denk simpel. Alles is te maken met een paar eenvoudige basiselementen die iedereen kan tekenen. Een punt, een lijn, en als je die op verschillende manieren combineert kun je ook allerlei basisvormen tekenen. Laat los dat er zoiets als perspectief bestaat, dat er allerlei technieken en materialen zijn, en denk in lijnen. Simpele lijnen waarmee je vormen weer kunt geven.


Start vervolgens lekker makkelijk, door dingen in je omgeving na te tekenen. Een boek, die lamp op je bureau, een fles, je koffiekopje…

Tekenen is voor een groot gedeelte vooral KIJKEN! Kijk naar de contouren van een voorwerp, want die kun je het makkelijkste met die basiselementen weergeven. 


En hoe maak je het simpel? Door alles weg te laten wat te ingewikkeld is om te tekenen en/of wat niets toevoegt voor het begrip. Als je een laptop tekent hoef je echt niet alle toetsen na te tekenen, om maar een voorbeeld te geven. En hoe minder details je hoeft toe te voegen, hoe eenvoudiger je tekening wordt en hoe sneller deze op papier kan komen.

Zoek je inspiratie? Kijk dan af, bij andermans tekeningen, zoek voorwerpen op die je wilt natekenen omdat ze goed weergeven wat jij bedoelt te zeggen. Google het! En als je al simpele voorbeelden wilt hebben om na te tekenen, kijk dan bijvoorbeeld op de website van The Noun Project.


En dan? Tekenmeters maken! Heel veel doen! Teken dat kopje maar eens 10 keer. Of meer. Hoe vaker je (iets) tekent, hoe beter je oog-handcoördinatie wordt en hoe beter de tekenbewegingen in je spiergeheugen komen. En dat maakt dat je op termijn heel makkelijk en snel simpele betekenisvolle tekeningen kunt gaan maken…

Wil je deze ‘handleiding’ bij de hand hebben om je er aan te herinneren hoe je het kunt (blijven) oefenen? Download dan de gratis StiftShift TekenToolKit. En wil je meteen aan de slag? Je kunt in 5 minuten beginnen met de online training.