Starten met zakelijk tekenen als je niet weet hoe te beginnen
3 min. leestijd

Starten met zakelijk tekenen als je niet weet hoe te beginnen

Je bent nieuwsgierig naar het tekenen in je werk… Het kan zijn dat je een beelddenker bent, dat je de weg kwijtraakt als je informatie alleen in lappen tekst voor je krijgt, of je verdwaalt in je hoofd door alle gedachten die oppoppen. Misschien heb je gezien hoe anderen dat met simpele tekeningen aanpakken: hun gedachten, ideeën, plannen zo weergeven dat het inspirerend, helder en overzichtelijk is. En je vraagt je af: hoe doe ik dat? Hoe pak ik dat aan? Waar begin ik? Hieronder neem ik je mee in de stappen die je daarvoor kunt zetten, zodat jij kunt starten met visueel weergeven wat er in je omgaat.

Allereerst: laat los dat het er op een bepaalde manier uit moet zien.

Laat los dat het mooi moet zijn, netjes, gestructureerd. De voorbeelden die je hebt gezien, zijn niet ‘hoe het hoort’. Het zijn de uitkomsten van een proces - en 9 van de 10 keer hebben mensen daar een paar versies van gemaakt. Of ze doen het professioneel als visueel verslaggever en dat is een vak... Dat soort tekeningen hebben een doel. En wat je niet gezien hebt, zijn al die imperfecte versies die nodig waren om tot het ‘mooie’ resultaat te komen.

Laat ook de gedachte los dat er één juiste manier is om dit te doen, en dat je die stappen moet volgen om tot een goed resultaat te komen. Ik geef je straks een paar tips hoe je kunt beginnen en waarom die werken. Maar als jij het anders wilt aanpakken: doén. Volg jouw eigen nieuwsgierigheid, durf je eigen manier te ontdekken. Doe, én kijk na afloop hoe het voor je is geweest. Wat heb je ervaren tijdens het maken? Hoe kijk je er nu op terug? Wat zou je volgende stap kunnen zijn?

Laat los dat het gaat om een eindresultaat, om een 'mooie' tekening. Althans, het gaat niet alléén om wat er aan het eind van je tekensessie op papier staat. Het gaat niet om de tekening, maar om het tekenen. Om wat er gebeurt in jou, in je hoofd, in je lijf, als je iets op een ándere, ruimtelijke manier op papier zet. Met minder woorden, impulsiever, met kleine tekeningen of met grote kleurvlakken, met pijlen en kaders of alleen met gekleurde woorden. Het gaat om wat er gebeurt als je die impulsen volgt.

Heb je het losgelaten? Laten we dan beginnen

Pak een groot vel wit papier, zo groot als je hebt (en als het een A4 is, is dat ook goed). Leg dat overdwars voor je. Zodat je alle kanten op kunt waaieren. Je vel papier zó neerleggen nodigt je namelijk uit om op een ándere manier dingen op papier te zetten. Niet van boven naar beneden en links naar rechts. Niet lineair, maar ruimtelijk. Want zo werken gedachten en ideeën ook…

Pak een zwarte stift en wat kleurtjes, maakt niet uit hoeveel en wat voor materiaal. Durf te spelen, te experimenteren, te ontdekken.

Begin met het eerste wat in je opkomt op dat papier te zetten. Wat dan ook. Misschien is het een woord, of een vraag. Misschien is het een beeld, of een kleurvlak. Of lijnen. Het is goed. Vertrouw er op.

En volg dan iedere volgende impuls. Vul aan waar je wil aanvullen. Schrijf waar je wil schrijven, teken wat je wil tekenen, zonder een beeld van ‘hoe het hoort’. Dit doe je voor jezelf. Om je eigen gedachten te zien. Je hoofd te legen. Je creativiteit AAN te zetten. En om te starten met iets waarvan je zonet nog niet wist hoe…

Je kunt 5 minuten doorgaan, of een half uur. Je kunt het wegleggen en er morgen mee doorgaan. Wat je ook maar wilt.

Doe jezelf een plezier, als je denkt dat je ‘klaar’ bent. Neem een stapje terug en kijk naar wat er is ontstaan. Met mildheid, zonder oordelen. Want het gaat er niet om of het mooi is - je hoeft het niet te exposeren. Vraag jezelf af hoe je dit vond. Wat je hebt gemerkt. Hoe je je nu voelt. En besef dat het proces van het tekenen je daartoe heeft uitgenodigd.

Wat je nu hebt gedaan, is de allereerste stap. Het is puur voor jezelf. Niet om aan een ander te laten zien. Deze oefening helpt je ervaren wat het je kan opleveren. Het helpt je de drempel over om te starten met máken. Wil je een volgende stap zetten? Wil j het tekenen gebruiken om een ander ergens in mee te nemen of iets uit te leggen, dan kun je je tekening als beginpunt zien voor een volgende (opgeschoonde, heldere) versie.


Nieuwsgierig naar meer? Naar hoe je dit in je werk kunt inzetten? Zodat je jouw idee, plan, project makkelijker aan je collega of klant kunt uitleggen, op een inspirerende manier? Dan is het handig als je wat uitgangspunten leert die je helpen om dit effectief te doen. Kom dan Starten met SchetsSchrijven: een online cursus waar je over 5 minuten al mee kunt starten en die je stap voor stap meeneemt in hoe je makkelijk Verbeeldt, Verheldert en Vertelt.