Waarom symbolen niet altijd genoeg zijn om je verhaal visueel te vertellen (en welke simpele schetsen dan wel)
3 min. leestijd

Waarom symbolen niet altijd genoeg zijn om je verhaal visueel te vertellen (en welke simpele schetsen dan wel)

Simpele tekeningen helpen je een verhaal te vertellen: ze helpen je de aandacht vast te houden, maken dat je verhaal te volgen is en zorgen er voor dat de ander je boodschap kan onthouden. Maar simpele zakelijke tekeningen zoals eenvoudige symbolen zijn niet altijd sterk genoeg om jouw betekenis weer te geven. Terwijl het je dáár om gaat: dat de ander jou snapt, jouw boodschap opslaat, op de meest breinvriendelijke manier. Hieronder leg ik je uit waarom simpele symbolen niet altijd handig zijn, en wat je dan wél kunt gebruiken - zo simpel mogelijk.

Beeld is de taal van ons brein. Wij slaan informatie op in plaatjes. Als we die plaatjes niet ‘zien’ bij de informatie die we krijgen, dan maken we zelf een mentaal plaatje (en dat kan van álles zijn, afhankelijk van wat wij willen onthouden en wat we ervan hebben begrepen). Dat plaatje hoeft dus helemaal niet te passen bij wat jij precies bedoelt. En omdat het zich in het hoofd van de ander bevindt, heb je vaak geen idee wat iemand uit jouw verhaal ‘pikt’...

Dus: heb jij iets belangrijks te vertellen? En wil je dat anderen écht zien wat jij bedoelt, en dat onthouden? Dan is het handig als je daar een passend - betekenisvol - plaatje bij geeft. De inhoud, de kern van je boodschap staat dan voorop.

De meeste symbolen (of iconen) zijn generiek. Ze zijn handig om je tekenskills mee te oefenen, omdat je dan leert om simpel te tekenen. Maar jij wilt specifiek zijn, zo specifiek mogelijk…en de meeste iconen of symbolen schieten dan tekort. Een voorbeeld.

Hoe teken jij een idee?

Stel dat jij het concept ‘idee’ wilt tekenen, dan tekenen 99 van de 100 mensen een lampenbolletje. Een herkenbaar en makkelijk te tekenen beeld, maar heel algemeen. Het zegt namelijk niks over de inhoud van je idee, wat dat nou precies inhoudt.

Als je in je verhaal alleen een lampenbolletje tekent als je over jouw idee vertelt, weten mensen na afloop wel dat je het over je idee hebt gehad, maar misschien niet meer wat je idee precies inhield. Terwijl het je dáár om ging, toch?

Hoe kan je dan toch effectief je verhaal visueel ondersteunen? Met eenvoudige, betekenisvolle beelden!

Betekenisvolle tekeningen zijn specifiek: ze geven weer wat jij bedoelt over te brengen. Jouw verhaal, jouw boodschap, jouw betekenis. En daar heb je vaak een combinatie van verschillende elementen bij nodig. Dat kunnen nog steeds simpele tekeningen zijn, maar de combinatie van die elementen maken dat jouw symbool, jouw beeld ‘rijk’ wordt. Rijk aan betekenis. En daarmee is de relatie tussen context en beeld snel te begrijpen en is jouw boodschap makkelijker op te slaan.

Hoe teken je dán een idee?

Stel dat het mijn idee is om tekenen weer normaal te maken in je werk (net zo normaal als schrijven), omdat het tekenen samenwerken inspirerend en effectiever maakt. Dan volstaat een lampenbolletje niet. Dat zegt namelijk niks over wat ik écht wil zeggen. Dus maak ik een ander, betekenisvol beeld. Een combinatie van verschillende elementen die samen mijn bedoeling weergeven.

Wat ik dan teken: een groep mensen. Blije mensen. Waarbij er één een papier met tekst vasthoudt, en een ander een tekening. En eronder schrijf ik er de context bij die ik wil overbrengen, zodat mensen het onthouden (ja, tekst in je tekening mag. Sterker nog: het is essentieel. Kom ik nog eens op terug.)

Zie je het verschil?

Hoe kun je dit zelf toepassen? 

Focus op wat je wil overbrengen, de inhoud/kern van je verhaal. Schrijf het op in een zin. 

Welke elementen wil je dan tekenen? En hoe kun je die met elkaar combineren tot een betekenisvol beeld? Schets het, maak verschillende varianten. 

En bewaar de simpele, generieke symbolen voor de gelegenheden waar die wél goed van pas komen (want die zijn er ook)…

PS. Betekenisvol beeld leren maken? Kom dan Starten met SchetsSchrijven - binnen 5 minuten kun je daar mee beginnen!