Waarom tekenen handiger is dan alleen woorden gebruiken in je verhaal
1 min. leestijd

Waarom tekenen handiger is dan alleen woorden gebruiken in je verhaal

Je denkt misschien dat als je je maar helder genoeg in woorden uitdrukt, dat je boodschap – aan je collega, je opdrachtgever, of die nieuwe potentiële klant – wel overkomt… En dat is niet altijd zo. Laat me je uitleggen waarom tekenen zo handig is om je boodschap helder over te brengen – handiger dan alleen woorden.

Ons brein verwerkt een woord namelijk als een plaatje, niet als allemaal losse letters.

En als we een lap tekst lezen, dan verdelen we die woordbeelden in kleine blokjes. Daarna pas zetten we ieder blokje om naar een betekenis.

Dat is veel werk, want dan heb je nog niet kunnen filteren wat belangrijk is: je scant immers de hele tekst, en pas daarna ‘weet’ je wat belangrijk is. Soms dan, he… Want hoe vaak lees jij niet een stuk tekst terug omdat je gedachten zijn afgedwaald tijdens het lezen?

Tekenen kan je helpen om de belangrijke dingen op een breinvriendelijke manier aan te bieden.

Als je van de belangrijkste punten van een verhaal – de kern! – een eenvoudig maar betekenisvol plaatje aanbiedt aan jouw hersenen (of aan die van anderen, bijvoorbeeld bij een presentatie of in een training) dan help je om het belangrijke te ZIEN, maar ook om dat makkelijk op te slaan. Ons brein is namelijk dol op plaatjes: het is de taal van ons brein!

Zo’n beeld kan niet zonder context, geef daarom altijd de tekst die bij dat plaatje hoort. Bijvoorbeeld door het er bij te vertellen of het er met een paar kernwoorden bij te schrijven. Dan komt jouw punt duidelijk over.

Simpele, krachtige tekeningen maken dat jouw verhaal beter begrepen én onthouden wordt, waardoor je sneller vertrouwen wint. En eenvoudige, betekenisvolle plaatjes maken, dat kun jij ook leren! Check Starten met SchetsSchrijven, als je dat zou willen!