Zo maak je in een paar stappen unieke tekeningen voor jouw verhaal
2 min. leestijd

Zo maak je in een paar stappen unieke tekeningen voor jouw verhaal

Ben je klaar met de 13-in-een-dozijn foto's en google plaatjes voor de presentatie van je verhaal? Wil je je verhaal opvallend helder overbrengen? En zie je het zitten om dat met tekeningen te doen - omdat je beseft dat simpele tekeningen lekker zijn voor het brein van je publiek? Mooi. Ik leg je hieronder uit hoe je dat in een paar stappen aanpakt.

Pak je verhaal er bij

Zonder goed verhaal geen tekeningen. Dus de allereerste stap is dat verhaal helder hebben. Wat wil je bereiken? Wat is je verhaal? Wie is je doelgroep? Als je dat nog moet verhelderen of wil checken of je aan alles hebt gedacht, lees dit artikel: https://stiftshift.nl/verhelder-je-verhaal/


Kies de belangrijkste elementen

Als je je verhaal hebt - het liefst in zinnen op papier - selecteer je wat de essentiële punten zijn. Je hoeft namelijk niet álles te tekenen. Wat zijn de belangrijkste punten uit je verhaal? Wat wil je dan mensen écht beseffen of onthouden?

Loop je verhaal na en kijk naar de WWWWHH (wie, wat, waarom, waar, wanneer, hoe en hoeveel) of kies elementen zoals:

  • situatie/aanleiding
  • probleem of uitdaging
  • opties
  • de oplossing(en)
  • het resultaat
  • het proces, of de stappen die nodig zijn
  • een call-to-action

Maak bij ieder belangrijk element een schets van een betekenisvolle tekening die de essentie weergeeft. Tip: gebruik één post it per element, dat houdt het simpel en behapbaar. Let daarbij op het volgende.

Focus op simpel

Net als met tekst moet een tekening te ‘lezen’ zijn. Hoe simpeler, hoe beter. Dat doe je door alléén te tekenen wat nodig is. Dus niet alle toetsen van een laptop. Of een hyperrealistisch gebouw. Denk aan iconen, die zijn ontdaan van alle franje.

Combineer elementen

Een simpel symbool is niet voldoende om échte betekenis over te brengen. Als je een idee wil tekenen, teken dan niet een lampenbolletje, maar de inhoud van je idee. Hier kun je lezen hoe je dan aanpakt: https://stiftshift.nl/heldere-zakelijke-tekeningen/

Werk uit in jouw stijl

Geef een eigen draai aan elke tekening. Dat is een combinatie van jouw unieke invalshoek en onderwerp, jouw kleurenpalet, jouw lijnen. Of je nu een proces uitwerkt of klantproblemen uitbeeldt, tekeningen die vanuit jouzelf komen, maken indruk en versterken je boodschap. Maak bewuste keuzes en wees consistent.

Teken digitaal

Tekenen op papier en digitaliseren is prima als je niet digitaal kunt uitwerken. Maar als je een tablet hebt zoals een iPad dan is het de moeite waard om te leren digitaal te tekenen. Wat je tekent kun je dan makkelijk aanpassen en hergebruiken. Ik gebruik graag Procreate.

Neem tijd om te testen

Heb je alles uitgewerkt? Mooi, dan is het tijd om te testen of je verhaal en tekeningen werken! Vraag een collega, vriend of huisgenoot om even naar je te luisteren terwijl je je verhaal vertelt aan de hand van je tekeningen. Zo heb je real-life-feedback en weet je of je nog iets aan je verhaal of tekeningen moet aanpassen.

Kom je er niet uit? Ik teken ze graag voor je, of begeleid je eigen maakproces. Wil je leren zakelijk tekenen? Check dan de online cursus.